Јеzik

  • Српски
  • Serbo-Croatian
  • Magyar
  • English
Suboticka Toplana

Pola veka „Subotičke toplane“

Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana“ danas je obeležilo značajan jubilej – pedeset godina postojanja i uspešnog rada. Svečanoj akademiji u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasade SR Nemačke u Beogradu, Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine i kancelarije KfW Razvojne banke, kao i predstavnici drugih organa i institucija u Republici, Pokrajini i Subotici.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai čestitao je rukovodstvu i zaposlenima u JKP „Subotička toplana“ značajnu godišnjicu, i izrazio nadu da će to javno preduzeće i dalje opravdavati poverenje koje su mu ukazali i lokalna samouprava, i građani Subotice. On je rekao da je ovo javno preduzeće prevalilo dug put i postalo jedan od primera na nivou čitave države kako treba da funkcioniše javno preduzeće u ovoj oblasti.

- Proizvodnja i distribucija toplotne energije je kvalitet koji Subotica mora uvek da ima. To je, na neki način, i kvalitet življenja naših sugrađana. S druge strane, na ovaj način Subotica ulazi u red modernih gradova, kazao je Jene Maglai, i dodao da „Toplana“ na teritoriji grada Subotice toplotnom energijom snabdeva 27 posto domaćinstava.

Uz isticanje da „Subotičku toplanu“ i u narednom periodu čeka mnogo velikih izazova, gradonačelnik Maglai je najavio da će ovo javno preduzeće u svom daljem radu i razvojnim planovima imati podršku lokalne samouprave.

- Moderno doba će zahtevati od zaposlenih i rukovodstva ovog javnog preduzeća da se uhvate u koštac sa izazovima koji se tiču praćenja modernih tehnologija i pružanja kvalitetnih usluga, ali po cenama dostupnim za naše građane. Grad će uvek stajati iza ’Subotičke toplane’, jer je jedno od strateških javnih preduzeća lokalne samouprave. Iz tog razloga, po meni, možete uvek računati da će lokalna samouprava prema svojim mogućnostima i kapacitetima pružiti punu podršku radu, upravljanju i kvalitetnom ispunjavanju obaveza koje ’Toplana’ ima prema građanima grada Subotice, naglasio je Jene Maglai.

Direktor JKP „Subotička toplana” Pero Rikić je rekao da je ovo veliki dan za „Toplanu“ - 50 godina postojanja i rada, i da su i rukovodstvo i zaposleni u ovom javnom preduzeću ponosni na tu činjenicu.

- Naš slogan je '50 godina grejemo i trajemo' i nadamo se da ćemo u tom duhu i nastaviti. Zahvalio bih se svima koji su na bilo koji način učestvovali u razvoju preduzeća i čestitao svim zaposlenima ovaj jubilej, kazao je Rikić.

On je podsetio da je preduzeće nastalo 1963. godine, nakon što je sa radom prestala električna centrala, a da pet decenija od osnivanja ovo preduzeće ponovo planira proizvodnju električne energije na bazi biomase u kombinovanom procesu električne i toplotne energije.

Rikić je istakao da period od poslednjih 10 godina predstavlja period sveobuhvatne obnove i modernizacije daljinskog grejanja. Danas „Subotička toplana”, dodao je, snabdeva preko 10.000 stambenih jedinica i oko 400 poslovnih potrošača u Subotici.

Govoreći o planovima za naredni period, on je rekao da su prioriteti završetak rehabilitacije i modernizacije sistema daljinskog grejanja, povećanje konzuma za 20 odsto u narednih pet godina, kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije u kogenerativnim jedinicama manje snage i postepeno uvođenje obnovljivih izvora toplote u proizvodni sistem „Toplane”.

Na svečanosti plakete zahvalnosti „Subotička toplana“ uručila je delegaciji EU u Srbiji i Vladi SR Nemačke za podršku u razvojnim planovima, kao i dvojici svojih dugogodišnjih direktora, mr Ištvanu Bogdanu i inženjeru Grgi Horvackom

Isporuka toplotne energije u vidu vrele vode, počela je 2. decembra 1963. godine. Ovaj datum se smatra početkom procesa toplifikacije grada Subotice.