Јеzik

  • Српски
  • Serbo-Croatian
  • Magyar
  • English
Suboticka Toplana

Iako je hladno domaćinstva troše manje gasa

28.01.2013 -- anonghost

Javno komunalno preduzeće  „Suboticagas” je  saopštilo da  je isporuka zemnog gasa za domaćinstva i privredu stabilna , ali da je zabeležena manja potrošnja gasa u domaćinstvima u odnosu na prošlu godinu, iako je prvi sneg i veliki minus „zaledio” kuće i stanove.

Potrošnja gasa je povećana samo u privredi, ali je ohrabrujuće za sve potrošače, da  do kraja godine gas neće poskupeti. Iste cene gasa se, međutim, ne mogu garantovati za početak sledeće godine, pošto Toplana koristi veliku količinu tog energenta.Ove godine nije bilo  zastoja u isporuci, iako privreda troši više,  ali isporuka je delom kompenzovana manjom potrošnjom u domaćinstvima, nego lane. Nekada je odnos potrošnje domaćinstava i privrede bio gotovo isti, dok sada privreda koristi 62 odsto isporučene količine gasa, a domaćinstva 38 posto, kažu u „Suboticagasu”.

Toplana je najveći korisnik, a dnevna potrošnja je oko milion kilovat časova toplotne energije, za šta je potrebno oko 100 hiljada kubnih metara gasa svakog dana.

Poskupljenja gasa se očekujetek kada prođu ledeni dani, odnosno početkom aprila, jer veće cene tog derivata  derivata poskupljuju veliki broj usluga i proizvoda u preduzećima  koje koriste gas za proizvodnju, najavljuju iz „Suboticagasa”.